GoStats is a website analyzer.

Geschiedenis

 

Zoals ze ligt ingebed tussen allerlei winkeltjes is de Sint Niklaaskerk een oase van vrede in de drukte van het centrum van de stad. Ze bevindt zich in een Brusselse winkelbuurt die zowel overdag als 's nachts druk wordt bezocht. 
In 1966 ontstaan er onthaalplekken die publikaties aanbieden over belangrijke levensvragen. Toeristen en migranten kunnen voortaan deelnemen aan eucharistievieringen in meerdere talen. 
In de post-conciliaire periode wil de Kerk openstaan voor de wereld, dichtbij de mensen, meer ten dienste van iedereen, en zodoende dromen bepaalde priesters en leken van een huis midden in de stad, waar voorbijgangers gemakkelijk en anoniem naar binnen kunnen gaan. Dat zou dan een eerstelijnsdienst zijn met twee soorten activiteiten: enerzijds religieuze informatie, en anderzijds het onthalen en helpen van vreemdelingen die hoe langer hoe meer in Brussel kwamen wonen.

***

Op die manier werd op 6 december 1971, de feestdag van Sint Nikolaas, een winkeltje geopend met de naam Brussel Onthaal - Open Deur, dank zij de steun van het dekenaat Brussel- Centrum en van veel vrijwilligers. Als een initiatief van stedelijke pastoraal stond het vanaf het begin open voor nieuwe vragen en voor nieuwe noden. 
De etalage lijkt op die van een boekhandel en een bezoeker kan komen en gaan zonder enige verplichting. 
Het team dat in het begin uitsluitend bestond uit vrijwilligers, priesters en leken, werd in 1974 groter: een maatschappelijk werkster werd in dienst genomen in het kader van de vereniging CAW Brabantia.

***

Naast vragen over de zin van het leven zijn er ook veel vragen die te maken hebben met de steeds grotere aanwezigheid van gelovigen van andere godsdiensten, met name de Islam, het Boedisme, en het Hindoeisme.
Aangezien de vragen over de Islam heel specialistisch werden, werd op 17 februari 1978 een nieuw centrum, El Kalima, opgericht teneinde te kunnen antwoorden op vragen om informatie over de Islam, over de dialoog tussen christenen en moslims en over het samenleven tussen deze godsdiensten.
Tegen het einde van het decennium constateert het team een stijging in het aantal bezoeken en verzoeken die te maken hebben met Azië: vragen om documentatie, praktische inlichtingen, informatie over oosterse vormen van spiritualiteit...Geleidelijk aan vormt zich hiervoor een kleine ploeg. Hieruit ontstaan de Voies de l'Orient die enkele honderden meters verderop een geschikt onderdak vindt.

***

Om vervolgens tegemoet te komen aan verzoeken van vreemdelingen zonder enige kennis van een West-Europese taal, wordt vanaf 1980 een tolkendienst georganiseerd. 
In 1985 wordt, dank zij de subsidies van de ONEM, het team van permanente medewerkers uitgebreid door het aannemen van een tweede maatschappelijk werkster, een documentalist en een secretaresse.
Met behulp van een groot aantal vrijwilligers bouwen de maatschappelijk werksters de tolkendienst uit. Aangezien er steeds meer asielzoekers en migranten in Brussel komen krijgt deze dienst in1997 een eigen huisvesting en wordt zij hoe langer hoe meer een professionele dienst onder de naam "Sociaal Vertaalbureau van Brussel Onthaal" (SVB BO)

***

In al die 40 jaar is BOOD steeds een eerstelijnsdienst gebleven: een katholiek religieus informatiecentrum voor iedereen, een plek voor een luisterend oor, een huis met een wijd open deur voor bezoekers, want het is tegelijk ook 'n boekhandel. 
Dit huis wenst een onthaal te bieden voor heel de mens: een vraag op sociaal gebied kan het begin worden van een gesprek over essentiële zaken en de wens om met een priester te spreken kan een ernstig sociaal probleem camoufleren.

 


BRUSSEL ONTHAAL - OPEN DEUR - Taborastraat 6, 1000 Brussel (Beurs)
Tel : 02 511 81 78 - Fax : 02 502 76 96 - E-mail : bapo@bapobood.be - Open van 10.00 tot 18.00 behalve zondag